Diet4Hashi®

Dziennik samokontroli spożycia żywności dla osób z chorobą Hashimoto

Dziennik opiera się na własnej aktywności użytkownika i służy do codziennego monitorowania spożycia żywności przez osoby z chorobą Hashimoto. Zastosowanie dziennika ma na celu poprawę jakości diety tych osób. Dziennik zawiera specyficzne rekomendacje dietetyczne dostosowane do potrzeb osób z chorobą Hashimoto, które przygotowano w oparciu o wszechstronny przegląd piśmiennictwa i dowody naukowe.

Dziennik Diet4Hashi może być także stosowany przez osoby z niedoczynnością tarczycy, bez innych zaburzeń zdrowia wymagających zastosowania diety leczniczej.

Dziennik ma prostą graficzno-tekstową formę i zawiera 13 grup produktów, w tym 7 grup żywności rekomendowanej do spożycia (warzywa z wykluczeniem warzyw krzyżowych na surowo, żywność bogata w wapń, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, żywność pochodzenia zwierzęcego bogata w cynk, żywność pochodzenia zwierzęcego bogata w selen, orzechy/ziarna) oraz 6 grup żywności o rekomendowanym ograniczeniu spożycia (warzywa krzyżowe na surowo, słodycze/cukier/miód, napoje słodzone/energetyzujące, żywność typu fast food, soja/proso, alkohole) wraz z podaną rekomendowaną częstotliwością spożycia w ciągu dnia/tygodnia/miesiąca.

Autorzy

Lidia Wądołowska

Do pobrania

Źródła