Zespół DietTools4U
prof. dr hab. inż. Lidia Wądołowska
żywienie człowieka, epidemiologia żywieniowa, dietetyka, ocena żywienia, zdrowie publiczne, wzory żywienia, kwestionariusze częstotliwości spożycia żywności, walidacja, choroby dietozależne
w zakresie technologii żywności i żywienia – żywienia człowieka
w zakresie technologii żywności i żywienia
Technologia żywności i żywienia
Żywienie człowieka
Profesor, kierownik katedry
tel. +48 89 523 43 53
lidia.wadolowska@uwm.edu.pl
Zainteresowania naukowe
Moje zainteresowania naukowe skupiają się na badaniu wzorów żywienia i stylu życia, zachowań żywieniowych ludzi oraz żywieniowych uwarunkowań zdrowia i chorób dietozależnych. Ważnym obszarem jest rozwijanie metod oceny żywienia i opracowywanie kwestionariuszy częstotliwości spożycia żywności (FFQs).
Jestem ekspertem w ocenie żywienia wyznaczającym trendy w tym zakresie, m.in. wprowadziłam do polskiej literatury naukowej analizę wzorów żywienia (dietary patterns, DPs) oraz dostarczyłam dowodów na konieczność szerszego spojrzenia w ocenie żywienia, tj. identyfikacji wzorów żywienia i stylu życia (dietary-lifestyle patterns, DLPs). To holistyczne podejście w analizie współzależności między dietą, stylem życia i zdrowiem zostało wykorzystane w kontekście ryzyka chorób dietozależnych, m.in. osteoporozy, nadwagi i otyłości, raka sutka i płuc, chorób serca i naczyń krwionośnych.
Jestem autorem/współautorem wielu kwestionariuszy częstotliwości spożycia żywności dostosowanych do specyfiki polskiej diety, np. 165-itemFFQ®, FIVeQ®, 62-itemFFQ-6®, 62-itemFFQ-10®, KomPAN®; ADOS-Ca®, SF-FFQ4PolishChildren®, a także wskaźników umożliwiająch wszechstronną ocenę jakości diety, np. pHDI ,,Indeks prozdrowotnej diety”, n-HDI ,,Indeks niezdrowej diety”, DQI „Indeks ogólnej jakości diety” i Polish-aMED – polskiej adaptacji Wskaźnika Diety Śródziemnomorskiej, który wzorowano na tradycyjnej diecie krajów basenu Morza Śródziemnego i zaadaptowano do polskich warunków, m.in. uzależnionych od dostępu do żywności i struktury jej spożycia.
Projekty badawcze
Udział w 24 projektach naukowych (kierownik 10 projektów), w tym:
• 18 krajowych projektów finansowanych ze środków publicznych (KBN/MNiSW/NCN),
• 2 międzynarodowe projekty finansowane ze środków publicznych (UE),
• 4 krajowe projekty naukowe finansowane ze środków międzynarodowych fundacji.
Katedra Żywienia Człowieka
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
ul. Słoneczna 45F, 10-719 Olsztyn
Promotor 11 prac doktorskich
dr hab. inż. Joanna Kowalkowska
żywienie człowieka, epidemiologia żywieniowa, dietetyka, ocena żywienia, zdrowie publiczne, zachowania żywieniowe, style jedzenia, wzory żywienia, kwestionariusze częstotliwości spożycia żywności, walidacja, choroby dietozależne
w dyscyplinie technologia żywności i żywienia
w dyscyplinie technologia żywności i żywienia
technologii żywności i żywienia człowieka
Technologia żywności i żywienia
Żywienie człowieka, epidemiologia żywieniowa, dietetyka
Adiunkt
tel. +48 89 524 55 17
joanna.kowalkowska@uwm.edu.pl
Zainteresowania naukowe
Moje zainteresowania naukowe skupiają się na problematyce oceny żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności oraz ich uwarunkowań pozażywieniowych (demograficznych, socjoekonomicznych, behawioralnych). Ważnym obszarem mojej działalności naukowo-badawczej jest doskonalenie metod oceny żywienia, m.in. walidacja kwestionariuszy częstotliwości spożycia żywności (165-itemFFQ®, KomPAN®, SF-FFQ4PolishChildren®, 62-itemFFQ-6®, 72-item SQ-FFQ).
Jestem współautorką kwestionariusza SF-FFQ4PolishChildren® przeznaczonego do oceny częstotliwości spożycia żywności, wiedzy żywieniowej i stylu życia dzieci i młodzieży w wieku 6-15 lat oraz półilościowego kwestionariusza 72-item SQ-FFQ do oceny częstotliwości spożycia żywności oraz wartości energetycznej i odżywczej zwyczajowej diety u osób dorosłych.
Prowadziłam warsztaty podczas dwóch edycji „Letniej szkoły opracowania danych żywieniowych z kwestionariuszy częstotliwości spożycia żywności (FFQ)” organizowanej na Wydziale Nauki o Żywności, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (2016, 2017).
Mój dorobek naukowy obejmuje ponad 90 publikacji i komunikatów naukowych. Uczestniczyłam w realizacji ogólnopolskich projektów badawczych i badawczo-edukacyjnych. Od 2014 r. współpracuję z badaczami z University of Porto (Portugalia), gdzie zrealizowałam dwa staże naukowe. Od 2019 r. jestem członkinią Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.
Projekty badawcze
Udział w 5 projektach naukowych:
- ogólnopolski projekt badawczy pt. „Zachowania żywieniowe dziewcząt i młodych kobiet jako czynnik ryzyka zaburzeń zdrowia – strategie ograniczania negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Projekt GEBaHealth”, finansowany ze środków NCN (nr N N404 0685 40), 2011-2013; funkcja: wykonawca,
- ogólnopolski projekt badawczo-edukacyjny „ABC of Healthy Eating”, finansowany ze środków Fundacji Carrefour (Francja), 2014-2016; funkcje: sekretarz naukowy, wykonawca,
- ogólnopolski projekt badawczo-edukacyjny „ABC of Healthy Eating – ABC of Kids’ Nutrition”, finansowany ze środków Fundacji Carrefour (Francja), 2016-2017; funkcja: wykonawca,
- ogólnopolski projekt badawczo-edukacyjny „ABC of Healthy Eating – ABC of Kid’s and Parents’ Nutrition. Development of proper nutrition habits of children and their parents”, finansowany ze środków Fundacji Carrefour (Francja), 2017-2018; funkcja: wykonawca,
- ogólnopolski projekt badawczy „Polish Infants and Toddler Nutritional Study” (PITNUTS), finansowany ze środków Fundacji Nutricia, 2024 (nr NCT06417151); funkcja: wykonawca.
Staże naukowe
- staż naukowy w Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto (Portugalia), czerwiec-wrzesień 2014.
- staż naukowy w Faculty of Nutrition and Food Sciences, University of Porto (Portugalia), styczeń-kwiecień 2016.
Katedra Żywienia Człowieka
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
ul. Słoneczna 45F, 10-719 Olsztyn
dr inż. Ewa Niedźwiedzka
żywienie człowieka, profilaktyka żywieniowa, edukacja żywieniowa, epidemiologia żywieniowa, dietetyka, ocena żywienia, zdrowie publiczne, kwestionariusze częstotliwości spożycia żywności, walidacja, choroby dietozależne
w zakresie technologii żywności i żywienia
technologii żywności i żywienia człowieka
Technologia żywności i żywienia
Żywienie człowieka
Adiunkt
tel. +48 89 524 55 11
ewa.niedzwiedzka@uwm.edu.pl
Zainteresowania naukowe
Moje zainteresowania naukowe skupiają się na badaniu współzależności między zachowaniami żywieniowymi, jakością diety, stylem życia i zdrowiem różnych grup populacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem dzieci i młodzieży w wieku szkolnym oraz osób starszych. W ocenie jakości diety wykorzystuję holistyczne podejście oparte na identyfikacji wzorów żywienia (dietary patterns, DPs). Badam korzyści i zagrożenia dla zdrowia i wydolności fizycznej wynikające ze stosowania suplementów diety przez mężczyzn.
Ważnym obszarem jest opracowywanie kwestionariuszy częstotliwości spożycia żywności (FFQs) oraz ich walidacja. Jestem współautorem 5 kwestionariuszy częstotliwości spożycia żywności dopasowanych do specyfiki polskiej diety: FIVeQ®, 62-itemFFQ-6®, 62-itemFFQ-10®, QEB i KomPAN®.
Jestem ekspertem w edukacji i profilaktyce żywieniowej, współpracuję z wieloma krajowymi ośrodkami edukacyjnymi oraz organizacjami rządowymi i pozarządowymi. Byłam koordynatorem regionalnym ogólnopolskiego projektu z zakresu oceny żywienia młodzieży szkolnej i edukacji żywieniowej skierowanej do uczniów, rodziców i nauczycieli (projekt JEŻ).
Projekty badawcze
Udział w 10 projektach naukowych (kierownik 1 projektu), w tym:
- 7 krajowych projektów finansowanych ze środków publicznych (KBN/MNiSW/NCN),
- 1 międzynarodowy projekt finansowany ze środków publicznych (UE),
- 2 krajowe projekty naukowe finansowane ze środków międzynarodowych fundacji.
Katedra Żywienia Człowieka
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
ul. Słoneczna 45F, 10-719 Olsztyn
Udział w 10 projektach naukowych (kierownik 1 projektu), w tym:
• 7 krajowych projektów finansowanych ze środków publicznych (KBN/MNiSW/NCN),
• 1 międzynarodowy projekt finansowany ze środków publicznych (UE),
• 2 krajowe projekty naukowe finansowane ze środków międzynarodowych fundacji.
dr inż. Beata Stasiewicz (Krusińska)
żywienie człowieka, epidemiologia żywieniowa, dietetyka, ocena żywienia, wzory żywienia, zdrowie publiczne, choroby dietozależne, choroby nowotworowe, zaburzenia snu
w dyscyplinie technologia żywności i żywienia
technologii żywności i żywienia człowieka
technologii żywności i żywienia człowieka
Technologia żywności i żywienia
Żywienie człowieka, epidemiologia żywieniowa, dietetyka
Adiunkt
tel. +48 89 524 55 18
beata.stasiewicz@uwm.edu.pl
Zainteresowania naukowe
Moje zainteresowania naukowe skupiają się na badaniu żywieniowych i pozażywieniowych uwarunkowań zdrowia i chorób dietozależnych różnych grup ludności. Szczególnie ważny obszar mojej działalności naukowo-badawczej stanowi analiza wzorów żywienia (dietary patterns, DPs) i stylu życia w kontekście występowania chorób nowotworowych. Jestem współautorem nowatorskiego podejścia w analizie łączącej identyfikację wzorów żywienia i biomarkery krwi w postaci hybrydowych profili diety i markerów stanu zapalnego, profili metaboliczno-hormonalnych i witaminowo-mineralnych. To holistyczne podejście w ocenie zależności między dietą i zdrowiem/chorobą zostało zaproponowane w badaniach kliniczno-kontrolnych w kontekście występowania raka sutka u kobiet.
Jestem współautorem kwestionariusza do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedury opracowania danych KomPAN®, a także wskaźników umożliwiających wszechstronną ocenę jakości diety, np. pHDI ,,Indeks prozdrowotnej diety”, n-HDI ,,Indeks niezdrowej diety”, DQI „Indeks ogólnej jakości diety” i Polish-aMED® – polskiej adaptacji Wskaźnika Diety Śródziemnomorskiej, który wzorowano na tradycyjnej diecie krajów basenu Morza Śródziemnego i zaadaptowano do polskich warunków, m.in. uzależnionych od dostępu do żywności i struktury jej spożycia.
Projekty badawcze
- Ogólnopolski projekt badawczo-edukacyjny „ABC of Healthy Eating”, finansowany ze środków Fundacji Carrefour (Francja), 2014-2016; funkcje: wykonawca,
- Ogólnopolski projekt badawczo-edukacyjny „ABC of Healthy Eating – ABC of Kids’ Nutrition”, finansowany ze środków Fundacji Carrefour (Francja), 2016-2017; funkcja: lider bloku higienicznego, wykonawca,
- Ogólnopolski projekt badawczo-edukacyjny „ABC of Healthy Eating – ABC of Kid’s and Parents’ Nutrition. Development of proper nutrition habits of children and their parents”, finansowany ze środków Fundacji Carrefour (Francja), 2017-2018; funkcja: lider bloku higieniczno-żywieniowego, wykonawca,
- Projekt badawczy „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy”, realizowany zgodnie z Umową Nr MEiN/2023/DPI/2875 z dnia 03.10.2023 r., zawartą pomiędzy Skarbem Państwa reprezentowanym przez Ministra Edukacji i Nauki a Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, funkcja: wykonawca.
Osiągnięcia naukowe
Jestem współautorem:
- 29 prac naukowych (łączna punktacja MNiSW: 1 304 pkt.), w tym 14 prac jako pierwszy autor i 12 prac opublikowanych w czasopismach z listy A wykazu MNiSW (1 240 pkt., sumaryczny IF=57), oraz rozdziału w monografii naukowej,
- 19 doniesień konferencyjnych, w tym 13 ustnych wystąpień, min. podczas 12th European Nutrition Conference (FENS), Berlin (2015); 13th European Nutrition Conference (FENS), Dublin, (2019); International Electronic Conference on Nutrients (2022),
- 4 znaków towarowych typu słownego (KomPAN® Nr 017994725 i Polish-aMED® Z.527439) i słowno-graficznego (Eating-LimitS Limitations Score® Z.550267 i Health-LimitS Limitations Score® Z.550272), na które uzyskano prawo ochronne na terenie kraju na okres 10 lat.
Współpraca naukowo–badawcza
Od 2021 roku współpracuję z badaczami z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Członkostwo Towarzystw Naukowych
- 2023 – obecnie, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki
- 2023 – obecnie, członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego
- 2023 – obecnie, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
Katedra Żywienia Człowieka
Wydział Nauki o Żywności
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
ul. Słoneczna 45F, 10-719 Olsztyn