Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia

Przewodnik zawiera charakterystykę metod stosowanych w ocenie sposobu żywienia na poziomie indywidualnym i grupowym, zasady wyboru metod, opis sposobu opracowania danych żywieniowych i ich interpretacji oraz prezentuje źródła i przyczyny błędów w badaniach sposobu żywienia.

Przewodnik został opracowany w roku 2013 przez członków Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk z inicjatywny i pod kierunkiem Profesor A. Gronowskiej-Senger.

Podstawowe informacje na temat metod oceny żywienia znajdują się w podręczniku akademickim pod red. J. Gawęckiego (Wyd. III; 2022) w rozdziale autorstwa A. Gronowskiej-Senger i M. Senger:

Gronowska-Senger A., Senger M. Ocena żywienia. (w:) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Red. Gawęcki J. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022, 644-674.

Autorzy

Praca zbiorowa pod red. Anny Gronowskiej-Senger

Do pobrania