Dziennik diety (Self-monitorYourDiet®)

Dziennik samokontroli spożycia żywności

Dziennik opiera się na własnej aktywności użytkownika i służy do codziennego monitorowania spożycia żywności. Zastosowanie dziennika ma na celu poprawę jakości diety użytkownika i ocenę dostosowania diety do przestrzegania rekomendacji żywieniowych.

Dziennik ma prostą graficzno-tekstową formę i zawiera 11 grup produktów, w tym 6 grup żywności rekomendowanej do spożycia (warzywa, owoce, produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby/owoce morza, rośliny strączkowe/orzechy/nasiona) i 5 grup żywności o rekomendowanym ograniczeniu spożycia (produkty mięsne, słodycze/cukier/miód, napoje słodzone/energetyzujące, żywność typu fast food, alkohole) wraz z podaną rekomendowaną częstotliwością spożycia w ciągu dnia/tygodnia.

Aby ocenić dostosowanie diety do rekomendacji żywieniowych należy zsumować epizody spożycia każdego produktu w ciągu miesiąca i obliczyć średnią dzienną częstotliwość spożycia (krotność/dzień), a następnie obliczyć wskaźnik dostosowania do rekomendacji (AdhS) jako sumę punktów (zakres 0-12). Za przestrzeganie każdej rekomendacji (i osiągnięcie celu żywieniowego) przyznaje się po jednym punkcie, a dodatkowy punkt za dostosowanie do rekomendacji dotyczących warzyw i owoców ogółem.

Autorzy

Lidia Wądołowska

Pliki do pobrania