Dziennik diety (Self-monitorYourDiet®)
Dziennik samokontroli spożycia żywności
Dziennik opiera się na własnej aktywności użytkownika i służy do codziennego monitorowania spożycia żywności. Zastosowanie dziennika ma na celu poprawę jakości diety użytkownika i ocenę dostosowania diety do przestrzegania rekomendacji żywieniowych.
Dziennik ma prostą graficzno-tekstową formę i zawiera 11 grup produktów, w tym 6 grup żywności rekomendowanej do spożycia (warzywa, owoce, produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby/owoce morza, strączki/orzechy/nasiona) i 5 grup żywności o rekomendowanym ograniczeniu spożycia (mięso i przetwory, słodycze, napoje słodzone/energetyzujące, żywność typu fast food, alkohole) wraz z podaną rekomendowaną liczbą porcji w ciągu dnia/tygodnia.
W wersji 2.0 Self-monitorYourDiet®, która jest aktualnie dostępna do pobrania, rekomendacje żywieniowe wyrażono jako zalecana częstotliwość spożycia żywności w ciągu dnia/tygodnia.
W wersji 3.0 Self-monitorYourDiet® rekomendacje żywieniowe wyrażono jako liczba porcji żywności zalecana do spożycia w ciągu dnia/tygodnia.
W wersji 3.0 Self-monitorYourDiet®, aby ocenić dostosowanie diety do rekomendacji żywieniowych należy zsumować liczbę porcji każdego produktu spożywanych w ciągu miesiąca i obliczyć średnią dzienną liczbę porcji (porcji/dzień), a następnie obliczyć wskaźnik dostosowania diety do rekomendacji (AdhS) jako sumę punktów (zakres 0-12). Za przestrzeganie każdej rekomendacji (i osiągnięcie celu żywieniowego) przyznaje się po jednym punkcie, a dodatkowy punkt za dostosowanie do rekomendacji dotyczących warzyw i owoców ogółem (co najmniej 5 porcji/dzień).
Wersja 3.0 Self-monitorYourDiet® będzie dostępna od 31 stycznia 2025.
Wszelkie pytania dotyczące dziennika proszę kierować na adres: lidia.wadolowska@uwm.edu.pl