KomPAN®

Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych

KomPAN® jest udoskonaloną i rozszerzoną wersją kwestionariusza QEB, który jest jego pierwowzorem.

Kwestionariusz typu jakościowego, z kafeterią 6 odpowiedzi do wyboru, zawiera pytania o zwyczaje żywieniowe i listę 33 grup żywności i pozwala na scharakteryzowanie zwyczajowej diety respondenta w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Respondenci mają do wyboru 6 kategorii częstotliwości spożycia żywności: (1) nigdy, (2) 1-3 razy w miesiącu, (3) raz w tygodniu, (4) kilka razy w tygodniu, (5) raz dziennie, (6) kilka razy dziennie.

Uzyskane dane mają format danych jakościowych i mogą być przekształcane w dane półilościowe, które odzwierciedlają dzienną częstotliwość spożycia żywności (razy/dzień).

Druga część kwestionariusza zawiera 25 stwierdzeń na temat żywności i żywienia, które umożliwiają ocenę poziomu wiedzy żywieniowej respondentów.

Na podstawie zebranych danych można rangować respondentów w odniesieniu do spożycia żywności i/lub wyłonić ich charakterystyczne wzory spożycia żywności (DPs).

Autorzy

Kwestionariusz został opracowany przez Zespół Behawioralnych Uwarunkowań Żywienia Komitetu Nauki o Żywienia Człowieka PAN pod kierunkiem prof. dra hab. Jana Gawęckiego.

Marzena Jeżewska-Zychowicz
Profil naukowy
Jan Gawęcki
Lidia Wądołowska
Jolanta Czarnocińska
Grzegorz Galiński
Anna Kołłajtis-Dołowy
Wojciech Roszkowski
Agata Wawrzyniak
Katarzyna Przybyłowicz
Beata Krusińska
Iwona Hawrysz
Anna M. Słowińska
Ewa Niedźwiedzka

Do pobrania

Źródła